Christelijke meditatie
“Zeer gelukkig is de mens die de wet (het woord) van de Here overpeinst bij dag en bij nacht. Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen, die zijn vrucht geeft op zijn tijd” (naar Psalm1)
Afgelopen zomer kampeerde we op een natuurcamping in Frankrijk. Op een tafeltje, naast de douches en afwasbakken, lagen tijdschriften die door vorige kampeerders waren achtergelaten. Eén van de bladen trok mijn aandacht. Op de voorpagina was een boeddhistische monnik, gehuld in oranje/rood gewaad, afgebeeld. De titel luidde: “Hoe meditatie mijn leven nieuwe kracht gaf”.
Het thema in dit blad staat niet op zichzelf. Het beoefenen van oosterse meditatie en yoga hebben een enorme vlucht genomen de afgelopen decennia. Je leren concentreren op je ademhaling, de omgeving, het nu, jezelf, mindfulness, acceptatie, verdragen, gelijkmatigheid, emoties als wolken aan je voorbij laten gaan….Er heeft zich een hele markt van welzijn en geluk ontwikkelt. Spiritualiteit is in!
“Waarom ligt er hier eigenlijk geen tijdschrift over christelijke meditatie?” dacht ik. “Waarom zoveel aandacht voor oosterse meditatie en waar blijft de kerk, met haar schat aan goddelijke wijsheid, haar bron, haar leven, haar hoop?”
Het woord meditatie komt van het Latijnse woord meditatio, dat afgeleid is van het werkwoord meditiri, dat overdenken, overpeinzen, nadenken betekent. Het nadenken vraagt concentratie en kan gericht zijn op een object of niets, leegte, ruimte, kosmos. Binnen de christelijke context betekent christelijke meditatie dat we onze aandacht en concentratie niet richten op iets in onszelf of de natuur om ons heen, maar op God en zijn (levende) Woord!
Welgelukzalig zul je zijn, zeer gelukkig en je leven zal vruchtbaar zijn, wanneer je dat gaat doen, staat er in psalm 1.
Hoe kun je dit gaan aanpakken? Hier een paar praktische tips:
- Kies een stille plek en een rustig moment. Het liefst op een vast tijdstip, iedere dag of een paar keer per week.
- Neem mimimaal een half uur de tijd.
- Schaf een schriftje aan, je “stille tijd” of “luisterend bidden” schrift.
- Schrijf kort op wat je bezig houdt: zorgen, taken, gedachten, vragen. Laat dat dan uit je hoofd, in het schriftje staan. Trek je aandacht ervan los.
- Richt je aandacht dan eerst op God, heilig Zijn Naam, met aandacht! Onze Vader die in de hemel is, geheiligd zij Uw Naam! Sommige mensen houden van zingen, of aanbiddingmuziek. Dat kan je doen als voorbereiding. Het kan helpen je aandacht op God te richten. Houd je aandacht op God gericht: U bent heilig, rechtvaardig, wijs, vol genade en waarheid.. Door je aandacht bewust en geconcerteerd op God te richten, kun je iets van zijn heiligheid, waarheid en genade gaan ervaren. Het komt als het ware over je. Je gaat ermee gevuld worden.
- Lees dan een kort gedeelte uit de Bijbel. Persoonlijk hou ik van een vaste volgorde, dus niet zomaar een tekst. Ik lees de Bijbel chronologisch. Je kunt God vragen waar te beginnen. Lees het gedeelte rustig, aandachtig. Onderstreep wat tot je hart spreekt. Wat eruit springt. Lees, samen met God. Hij laat door Zijn woord heen zien wie Hij is. Lees het gedeelte een paar keer langzaam door.
- Schrijf de tekst of teksten die je raken op in je schrift. Leer uit je hoofd, probeer de tekst te herinneren in de loop van de dag/nacht.
- Laat de inhoud je gedachten en je hart ( gevoelens) vullen. Denk erover na. Wat betekent het? Wat verandert er voor je op dit moment? Laat het je geest verrijken.
- Dank God: Vader, Zoon en Heilige Geest om wat Hij gaf.
Een tekst die ik de laatste tijd voor mezelf, langzaam en aandachtig en met vertrouwen, herhaal is:
“Wees in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus” (Filippenzen 4:6,7)
De Shalom van God gaat je vullen!
Geef een reactie