Hoe kunnen we in het midden van een onrustig tijdperk onze innerlijke rust bewaren of hervinden? Is het mogelijk de rust van God in te gaan als er ziekte dreigt, inkomsten dalen, structuur van werk en school wegvalt en de overheid bepaalt wat je wel en niet mag doen?
De Bijbel wijst ons in Hebreeën 4 op rust die we in God kunnen vinden. We worden zelfs aangespoord die rust in te gaan. “Laten wij ons beijveren om die (de rust van God) binnen te gaan” staat er in Hebreeën 4: 11. Blijkbaar is die rust niet alleen iets wat God geeft, maar waarvoor je je ook moet inspannen. Daar valt vanuit theologisch oogpunt waarschijnlijk veel over te zeggen. In dit blog lees je hoe een psychologisch en pastoraal perspectief je daarbij helpt.
Reinig je hart en niet alleen je handen
Negatieve gedachten en gevoelens zoals bezorgdheid, angst, boosheid, verdriet, onmacht, teleurstelling, staan innerlijke rust in de weg. We weten inmiddels dat negatieve emoties ons niet alleen onrustig maken, maar uiteindelijk ook ongezond zijn. Langdurige stress heeft allerlei giftige effecten op ons immuunsysteem, bloedsomloop, spijsvertering en hormoonhuishouding. Liefde, blijdschap en vrede daarentegen zijn juist heel goed voor je gezondheid. Dit is des te meer een reden om voor je gezondheid niet alleen je handen te wassen, maar ook je innerlijk te (laten) reinigen van stressvolle en negatieve gedachten en gevoelens en deze te (laten) vervangen door gedachten en gevoelens van geloof, hoop en liefde. Hoe doe je dat?
Stop met vermijden
Het is nodig dat we naar binnen gaan kijken. Echter, dat vinden we beangstigend. We hanteren (meestal onbewust) allerlei manieren om aan onszelf en onze gevoelens te ontkomen. We verliezen onszelf bv. in zorgen voor anderen, eten, roddelen, gamen, hard werken. Dit geeft even verlichting, maar brengt geen oplossing.
Wat dan wel?
Een dagelijkse regelmaat van tijd nemen en je hart onderzoeken (naar binnen kijken) en daarna met dat wat je daar tegen komt op te zien naar Jezus, biedt wel een oplossing. “Doorgrond mij, o God en ken mijn hart, beproef mij en ken mijn gedachten” (psalm 139 :23), is daarbij een onmisbaar gebed.
Op het moment dat je dit leest, kun je al besluiten de volgende oefening te doen:
- Wat denk je?
Ga zitten op een rustige plek. Neem een “stille tijd” schrift. Als je die niet hebt is het aan te bevelen er één aan te schaffen. Misschien ben je niet zo’n schrijver, maar om je bewust te worden van wat je denkt, is het handig je gedachten op te schrijven. Je stopt daarmee de maalstroom van je denken. Het gaat er nu om dat je je bewust wordt van wat je nu feitelijk denkt. Je schrijft dan op: Ik denk: ….. of “ik heb de gedachten dat…”
- Wat voel je?
Om je gevoelens te kennen, moet je beslist een stukje lager afdalen in je innerlijk. Van je hoofd naar je keel, romp buik gedeelten. Daar zitten je emoties. Die kun je ervaren door er vanuit je hoofd je aandacht op te richten. Dus kijk naar binnen: hoe voelt het daar? Soms merk je wat vage spanning op, of juist een open gevoel, of een drukkend gevoel. Het kan van alles zijn. Maar waar je naar opzoek bent is een emotie. Een gevoel van spanning is te vaag. Je vraagt je af welke emoties deze spanning in zich heeft. Het kan je helpen de vijf basisemoties langs te gaan: voelt het blij, boos, bezorgd, bang, bedroefd?
- Waar gaan mijn gevoelens over?
Als je weet wat je voelt, vraag je zelf dan af waar die gevoelens over gaan. Waar hebben je gevoelens mee te maken. Wat maakt dat je dit voelt? Welke gedachten veroorzaken deze gevoelens? Soms worden er ”oude” gevoelens getriggerd. Je kunt ze herkennen aan de heftigheid ervan. Zij staan niet in verhouding tot wat je meemaakt op dat moment. Deze gevoelens hebben vaak te maken met een door jou als traumatische of pijnlijk ervaren situatie van vroeger. Wanneer je hier veel last van hebt kun je beter hulp vragen van een psycholoog of pastoraal werker om deze gevoelens te verwerken.
- Richt je op Jezus
Als je weet wat je denkt, leg dan je gedachten naast de maatstaf van Gods Woord en Het levende Woord. Zijn het liefdevolle gedachten: geduldig, vriendelijk, nederig, zachtmoedig? Zijn de gedachten hoopvol? Getuigen zij van geloof? Hoe zouden je gedachten eruitzien, wanneer zij aan deze maatstaf zouden voldoen? Je kunt je gedachten veranderen! Word vernieuwd in de geest van je denken (Efeze 4:21) is een opdracht en vraagt om een actie. Hoe zou je je dan voelen? Waarschijnlijk zal je een stapje gezet hebben in de rust, die God bestemd heeft voor wie Hem dienen en liefhebben.
Wat een prachtige overdenking! Eenvoudig, praktisch, en vol wijsheid. Precies waar ik mij bezig was. Dank je wel!